Comunicat de presă, Bucuresti, 14.11.2013

Data publicare: 
Jo, 11/14/2013

129 de medici epidemiologi si 1068 medici de familie au absolvit cursurile proiectului Formarea profesională în domeniul epidemiologiei si promovarea utilizarii noilor tehnologii pentru personalul din sectorul sănătătii”

 

Bucuresti, 14.11.2013.Institutul National de Sănătate Publică, prin Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile, în parteneriat cu Societatea Română de Epidemiologie si SIVECO România SA anuntă încheierea proiectului POSDRU/81/3.2/S/59337 intitulat “Formarea profesională în domeniul epidemiologiei si promovarea utilizarii noilor tehnologii pentru personalul din sectorul sănătătii.”

Programul de formare profesionalăşi tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) este creditat de Colegiul Medicilor din România cu 60 credite de Educaţie Medicală Continuă. Domeniile prioritare acoperite de programul de pregatire din proiect sunt: Vaccinologie, Managementul izbucnirilor epidemice, instrumente informatice si legislative si Tehnologie informatională si comunicare.

Dr. Florin Popovici, medic sef, Centrul Regional de Sănătate Publică Bucuresti, managerul proiectului: “Din cei 1284 de medici care au participat la cursuri, un total de 1197 au fost certificati (promovabilitate de 93%) dintre care 129 medici epidemiologi si 1068 de medici de familie. Mentionez ca doar 87 de medici au abandonat”

Dr. Adriana Pistol, vice-preşedintele Socieţătii Romane de Epidemiologie “Scopul proiectului este protejarea sănătăţii populatiei fata de bolile infectioase prin imbunatatirea cadrului de perfectionare profesionala in epidemiologie, ridicarea standardului profesional prin tehnici si instrumente noi, bune practici bazate pe evidente stiintifice recunoscute la nivel mondial si utilizarea tehnologiei informationale si a retelelor de comunicatii.”

Dr. Gheza Molnar, preşedintele Societătii Romane de Epidemiologie: “Având în vedere conditiile socio-istorice, vedeti focarele de pliomielită din Siria, holera în Caraibe si Mexic; educatia epidemiologică este esentială si mai importantă ca niciodată pentru identificarea corectă a simptomelor unor boli transmisibile pe care le credeam de domeniul istoriei si a altor boli infectioase transmisibile emergente cu impact asupra sanatatii globale (gripe noi, Corona virus, Chikungunya, etc).”

In cadrul proiectului, cu o durata de 2 ani si 10 luni, in primul an a fost programata elaborarea tematicii (curiculei) si a manualului de pregatire, portalului de instruire, precum si selectarea participantilor. In al  doilea an s-au desfasurat activitati de pregatire profesionala de tip educatie medicala continua precum si formare profesionala pentru initiere in tehnologia informationala. In cel de-al treilea an, s-au desfăşurat activităţi de centralizare a datelor, analiză a impactului proiectului precum şi evaluarea eficientei portalului.